Nyt fra AquaPri

Ny majoritetsejer - to stærke familier knytter bånd

01.10.2024

AquaPri har indgået partnerskab med den franske van der Wees-familie, som er blevet ny hovedaktionær i AquaPri. Familierne har en fælles ambition om at konsolidere og ekspandere virksomheden - læs pressemeddelelsen her (pdf åbner i nyt vindue).

Press release in English (pdf)


FischMagazin | April 2024

30.04.2024

Læs den spændende artikel om AquaPri i FischMagazins april udgave her (tysk pdf åbner i nyt vindue).

Et godt regnskabsår 2022/23 for AquaPri

06.09.2023

Det blev til et superflot overskud før skat på 86,7 mio. kr. for AquaPri, hvilket man kan læse om flere steder i medierne - f.eks. her i FØDEVAREWATCH (åbner pdf).

Ej blot til pynt

06.07.2023

De sidste par måneders annoncering i Jyllands-Posten, Politiken og dagbladene har givet os rigtig meget respons fra forbrugere, der enten vil høre, hvor de kan købe vores unikke ørredkaviar, eller fortælle os, at man aldrig må servere fiskeæg på en sølvske. Det ved vi godt, og dette billede er en appetitvækker; ikke et serveringsforslag. Vi er glade for alle de henvendelser, vi har fået - og stadig får.


Spørg efter vores ørredkaviar i løs vægt eller på glas hos din fiskehandler. Spis aldrig ørredkaviaren af en sølvske, men nyd den på din egen måde. Der findes et hav af anvendelsesmuligheder for ørredkaviar. Du kan downloade annoncen i pdf-format her.

 

Fyns første Michelinstjerne - med sandart i særklasse

23.06.2023

Det er dejligt, at flere og flere michelinstjerne-restauranter får sandart på menuen. Det må betyde, at det er en god fisk at arbejde med. Tillykke til Restaurant Aro i Odense, der som den første fynske restaurant har fået en michelinstjerne. Læs artiklen her (pdf).

Lige nu er der skindstegt sandart & squashblomst på menuen hos Restaurant Aro i Odense, så det er om at få booket bord nu - det kan du her på Restaurant Aros hjemmeside

 

Verdens største opdræt af kannibaler

11.06.2023

Vi har haft besøg af Jydske Vestkystens journalist, Mathias Ingemann Holm, som har skrevet en skøn artikel om AquaPris sandartopdræt og de udfordringer, vi har haft, siden vi startede projektet for 20 år siden. Læs artiklen her (pdf).


Kaviar staves med K

01.06.2023

AquaPri har en byggeansøgning liggende hos Haderslev Kommune, da der er behov for mere plads til blandt andet at producere kaviar med k. Læs artiklen her (pdf).


Seafood Expo Global 2023

27.04.2023

Med endnu en succesfuld Seafood Expo messe i bakspejlet er vores salgsteam nu tilbage fra Barcelona. 

Det var tre supertravle, men herlige dage, hvor der var run på stand nr. 2-F700-11 fra åbningstid til lukketid.

Vi vil gerne benytte lejligheden til at sige tusind tak til alle de kunder og samarbejdspartnere, som kiggede forbi vores AquaPri-stand.



Friske ørreder - det årlige kajsalg

10.11.2022

Så er slagtesæsonen skudt i gang, og du kan de næste 4 lørdage kigge forbi og købe store, flotte, friske ørreder fra AquaPri på Årøsund havn.

Medbring gerne en pose/køletaske til hjembringelse af byttet!

Vi ses på Årøsund Havn 10-14, 6100 Haderslev - mojn mojn!



Plads til både natur og fiskeopdræt

30.10.2022

Nu er Vadhoved Dambrug igen ved at være fyldt op med de dejligste fisk efter at have været lukket ned i månedsvis under ombygningen.


I dag står opdrætsanlægget, som er forvandlet fra et traditionelt dambrug til et topmoderne model 1 dambrug, superskarpt med en forventet produktionskapacitet på 450 tons ørreder årligt, hvilket bliver cirka en tredobling af produktionen. Samtidig er der skabt fri passage for fiskene i Hover å, som er blevet genslynget og "forlænget" med 325 meter. Vi er med andre ord i mål med et stort og spændende projekt, som gør noget godt for både natur og fiskeopdræt.

Læs mere i Dagbladet Ringkøbing-Skjerns artikel, skrevet af Poul Osmundsen. Du kan også åbne artiklen som pdf her.


Gyldne tider hos AquaPri

02.09.2022

Coronakrisen har øget efterspørgslen på AquaPris fisk. Det her Cecilie Als Mortensen, FINANS, skrevet denne artikel om

Seafood Expo Barcelona

26.04.2022

I dag åbner den gigantiske fiskemesse Seafood Expo Global, og for første gang nogensinde afholdes messen i Barcelona, Spanien.

Vores salgsteam melder om glade kunder og masser af liv på messen. Det er en fornøjelse at være afsted igen - efter to år med Covid-19 nedlukninger.

AquaPri er en del af den danske fællesstand, arrangeret af Food From Denmark, og er at finde i hal 2 sammen med 14 andre danske virksomheder.


På billedet har vi: Anne-Mette Arp, Mona Mohr, Gitte Nielsen, Martin Alberts & Henning Priess.

 

Kajsalg 2021

07.11.2021

Slagtesæsonen er skudt i gang, og traditionen tro sælger vi ferske ørreder på kajen i Årøsund.

Kom forbi og se de flotte fisk! Vi står der i alt slags vejr fire lørdage (d. 13/11, d. 20/11, d. 27/11 og d. 4/12) fra kl. 9.30-12.00. 
Medbring selv emballage til at transportere fisken hjem i.

Adressen er: Aarøsund Havn 10-14, 6100 Haderslev.

FødevareWatch

21.09.2021

Klik her for at læse artiklen (åbner som pdf i et nyt vindue).

 

FINANS

19.09.2021

Klik her for at læse artiklen (åbner som pdf i et nyt vindue). 

Under overfladen på Agersø Havbrug

15.10.2020

Vi har netop været en tur under overfladen på Agersø for at tjekke, om vores ørreder stadig er sultne, før de gøres klar til sidste afsnit af deres 3 år lange liv. Det, kan vi heldigvis konstatere, er tilfældet!:

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 



ZETLAND: Nu bliver der skrevet madhistorie

15.09.2020

"En specialbygget båd kommer sejlende fra Norge og stikker sin store snabel ned i ét bur ad gangen og suger fiskene op. Så bliver de sejlet til AquaPris eget slagteri i Aarøsund i Sønderjylland. De fisk, der blev slagtet i tirsdags, vejede lige knap tre kilo, fortæller Morten Priess..."

Vi spiser flere fisk opdrættet i fangenskab end vilde fisk. Zetland har besøgt Sortsø Havn og Grønsund Havbrug. Læs artiklen, skrevet af Theis Ehler Molin (åbn pdf).


Palle Andersen, AquaPri, fodrer her ørrederne på Grønsund Havbrug

 

Tredobling af ørredproduktionen

15.07.2020

Nu begynder man at kunne se forvandlingen på Voldbjerg Dambrug, som er i gang med en større ombygning med etablering af to nye units og to nye biofiltre. Endnu en velovervejet investering med fokus på FN’s Verdensmål Nr. 12: ”Ansvarligt forbrug og produktion”.


Ombygningen af dette dambrug vil give os en mere effektiv udnyttelse af naturressourcerne med større produktion inden for eksisterende rammer for udledning af næringsstoffer. Både mekanisk og biologisk rensning øges - bl.a. i form af de 2 nye biofiltre, hvilket vil skåne vandmiljøet. Med andre ord: Flere fisk med lavere aftryk!

Voldbjerg Dambrug er et af AquaPri’s i alt 14 landbaserede ørreddambrug. Ombygningen af Voldbjerg blev sat i gang i starten af februar måned i år, og det nye dambrug – med meget mere plads og en væsentlig større kapacitet – forventes at stå klar til modtagelse af de første regnbueørreder hen over sommeren. Fiskemester Erik Langballe Andersen forventer, at ørredproduktionen på Voldbjerg Dambrug tredobles efter udvidelsen – inden for nuværende rammer for udledning af næringsstoffer.

 

Glyngøre-virksomhed brænder for bæredygtighed

24.06.2020

Sandart-eventyr skal fremme bæredygtig produktion af animalsk produktion. Simone Norup Husum, Salling Avis, har skrevet denne fine artikel om AquaPri.


Salling Avis, uge 26 2020 - Klik på avisen for at læse artiklen (pdf - åbner i et nyt vindue).

 

Forårets "flyttefest" - se vores nye film

30.04.2020

Forårets ”flyttefest” er vel overstået i AquaPri. 1 million ørreder har holdt flyttedag fra dambrugene i Jylland til Smålandsfarvandet, hvor de tilbringer det sidste halve år af deres 3 år lange liv.

Klik på billedet for at starte filmen (åbner på YouTube i et nyt vindue):

Fiskene lader til at nyde den ekstra plads, de får at boltre sig i på havet, og nu kan de nyde deres otium frem til november, hvor festen efter 3 år slutter for vores ørreder. Da er de blevet over 3 kg. og flytter fra havet til Årøsund, hvor de slagtes og kommer danske og udenlandske forbrugere til gavn, f.eks. som røget ørred på julebordet. Men indtil da lader vi dem boltre sig på havet.

Denne film følger et hold ørreder fra Lerkenfeld Dambrug i Himmerland på deres rejse med bil og brøndbåd til Grønsund Havbrug – rigtig god fornøjelse!

 

Mini recirkuleringsanlæg på HANSENBERG

14.01.2020

Nu bliver det muligt at få praktisk erfaring med fiskeyngel under skoleforløbene. HANSENBERG i Kolding er det eneste uddannelsessted i landet, som tilbyder ”landmandsuddannelse med retningen akvakultur” – dvs. opdræt af fisk og skaldyr, og nu har skolen fået et nyt mini recirkuleringsanlæg til eleverne. 

I fredags blev det nye mini recirkuleringsanlæg indviet i bedste stil på HANSENBERG, hvor Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), klippede den røde snor over og fik æren af at give det første foder til fiskene.

Lige nu påbegynder ca. 40 nye elever deres grundforløb, og de får nu mulighed for at prøve fiskeopdrætsfaget – ikke kun teoretisk – men også i praksis med det nye minianlæg. Dette vil uden tvivl være med til at øge både viden og interesse for fiskeopdræt.

AquaPri’s lærling, Dennis Krickau Østerballe, som er i mesterlære på sandart-opdrætsanlægget i Gamst og er godt i gang med uddannelsen på HANSENBERG, var med ved indvielsen af det nye anlæg, og Dennis er super glad for tiltaget: ”Det betyder virkelig meget, at vi nu får et mini recirkuleringsanlæg på HANSENBERG, for så har vi et sted, hvor vi kan prøve vores teori af i praksis – og få noget hands on-erfaring”, siger Dennis.

Uddannelsen til landmand med specialet husdyr – og retningen akvakultur – passer perfekt til Dennis, som har været lystfisker hele sit liv. Da Dennis hørte om uddannelsen, var han ikke i tvivl om, at det var lige præcis dét, han skulle. Dennis vil nemlig gerne arbejde med ørreder eller laks, og han brænder for at være med til at lave en omstilling fra de traditionelle dambrug til det moderne fiskeopdrætsanlæg med recirkulation.

HANSENBERG's hjemmeside kan du se mere om uddannelsen til landmand med retningen akvakultur.

 

Mød Jens Åge Larsen - vores nye kollega i Gamst

27.11.2019

Vi hilser vores nye fabrikschef, Jens Åge Larsen, velkommen til AquaPri.

Med reference til direktionen har Jens Åge nu det overordnede ansvar for opdræt og produktion af luksusfisken sandart i Gamst og Egtved.

Jens Åges ansvarsområder er primært produktionsplanlægning og flow, forhandling med og styring af underleverandører, myndighedsgodkendelser og generel optimering af drifts- og kapacitetsudnyttelse på anlæggene. Jens Åge er at finde på AquaPri’s sandartopdrætsanlæg (verdens største), beliggende i Gamst ved Vejen.

Jens Åge kommer senest fra en stilling som afdelingsleder på Taulov Mejeri og har flere års erfaring som produktionsansvarlig hos en række danske fødevareproducenter, heriblandt Skare Meat Packers, Grønvang og Falengreen. Oprindeligt er Jens Åge uddannet mejerist på Dalum Tekniske Skole – sidenhen mejeritekniker.

Allerede efter et par ugers ansættelse har Jens Åge nu fået et godt indblik i fiskeopdrætsanlæggene i Gamst og Egtved, og Jens Åge har iværksat flere initiativer til at styrke samarbejdet og idéudviklingen på tværs af AquaPri’s to ”sandart-afdelinger” – med inddragelse af samtlige medarbejdere.

Vi glæder os til samarbejdet med Jens Åge, som – udover at arbejde som fabrikschef for AquaPri – også fungerer som pedel for Brørup Svømmebad og sidder som bestyrelsesmedlem i Foreningen af mejeriledere og funktionærer i Kreds Syd samt næstformand i bedømmelsesudvalget.

 

Danske havbrug vil sætte turbo på den grønne omstilling

26.06.2019

Dansk Akvakultur, AquaPri, DTU Aqua, DTU-Mek, BioMar og Hvalpsund Net vil have skub i den grønne omstilling af den danske havbrugsproduktion. Det er konklusionen, efter GUDP har afsat 4,1 mill. kr. til et nyt projekt, der skal styrke miljøtekniske løsninger til en forbedret havbrugsproduktion.

Projektets formål er bl.a. at udvikle et højteknologisk foder med en højere miljøeffektivitet (mindre udledning af næringssalte pr kg fisk produceret) og ændret synkehastighed af fækalier, så det bliver muligt at opsamle dem i buret. Derudover er der særligt fokus på reduktion af fosfor i foderet, som vil blive testet på et havbrug for at dokumentere forbedrede miljø- og produktionsforhold.

Endeligt skal der i projektet modelleres et særligt opsamlingsnet til fiskefækalier. Det har nemlig hidtil ikke været muligt at udvikle eller afprøve opsamling af fækalier under de stærke danske strømforhold. Koncept-nettet er med andre ord en forudsætning for succes og modelleres derfor grundigt inden etablering og driftstest i fuld skala.

Kan styrke eksporten

Effekten af projektet forventes at blive forbedret miljøeffektivitet i danske havbrug, der i forvejen er blandt verdens mest klimavenlige og ressourceffektive. Hos de danske foderfirmaer og udstyrsleverandører følges projektet med stor interesse, da gode resultater forventes at kunne styrke eksporten af nyt foder og nye net med opsamlings-funktion:

”Udnyttelse af havet til at producere animalsk protein af høj kvalitet er livsnødvendig for at imødekomme de 17 Verdensmål, og GUDP-Projektet ”Hav-Tek” giver os mulighed for at bringe dette videre på et bæredygtigt grundlag. Kan man både reducere fosfor-indholdet og opsamle fækalier ved burene, bliver denne produktionsform endnu mere bæredygtig”, siger Henning Priess, Direktør for AquaPri A/S.

Projekt vækker begejstring

Og der er store forventninger i akvakulturerhvervet. Hos AquaPri mener Direktør Henning Priess, at projektet kan være med til at give Danmark et afgørende forspring i konkurrencen om nye løsninger til udvikling af bæredygtig akvakultur:

”Opsamling af fækalier ved buret kan potentielt være en gamechanger for både små havbrug som de danske og for mange andre ude i verden. Får vi først sat turbo på denne udvikling, vil Danmark cementere sin position som frontløber inden for bæredygtigt opdræt og foder”, siger Henning Priess.

Også i Dansk Akvakultur er der begejstring for projektet:

”Der er ingen tvivl om, at akvakultur er en del af løsningen i forhold til produktion af sunde klima- og miljøvenlige fødevarer, og netop derfor er det vigtigt, at vi i Danmark fortsætter kampen for nye miljø-, klima og bæredygtighedstiltag. Det er også vores klare forventning, at dette GUDP-projekt vil afdække nye miljøtekniske løsninger til en miljøforbedret havbrugsproduktion”, siger Projektleder Lisbeth Jess Plesner, der er chefkonsulent i Dansk Akvakultur.

For BioMar er deltagelsen i projektet Hav-Tek et vigtigt led i den nytænkende videreudvikling af specialdesignede foderløsninger til fremtidens fisk. Ole Christensen, Vice President for BioMar’s EMEA Division, deler de øvrige projektdeltageres entusiasme:

”I BioMar er vi stolte af, at vi i kraft af det gode partnerskab og vort globalt etablerede know-how indenfor forsknings- og udvikling i foder til akvakulturen kan være med til at gennemføre projekter af denne art. Det er af afgørende betydning for at akvakulturen som helhed, at den til stadighed kan udvikle og forny sig på en ansvarlig og bæredygtig vis.”

”Hav-Tek” har fået tilskud fra ”Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet”.

For yderligere oplysninger:

Direktør Henning Priess AquaPri
henning@aquapri.dk, tlf. 22 43 12 80

Direktør Dansk Akvakultur, Brian Thomsen
brian@danskakvakultur.dk, tlf. 40 76 28 70

Projektleder, Chefkonsulent Dansk Akvakultur Lisbeth Jess Plesner
lisbeth@danskakvakultur.dk, tlf. 22 82 87 02

Artiklen er hentet på Dansk Akvakulturs hjemmeside:

Se hele artiklen: Danske havbrug vil sætte turbo på den grønne omstilling 

 

Local Cooking 2019 - Trekantområdet

06.06.2019

Culinary Institute by VejleErhverv afholdt onsdag d. 5. juni ”Local Cooking 2019 – Trekantområdet” i Food Innovation House, Vejle, hvor 7 gode restauranter og dygtige kokke i Trekantområdet dystede om at opnå prisen for den bedste ret og den bedste historie om de lokale råvarers oprindelse. Om aftenen skulle de 7 konkurrerende retter serveres og præsenteres for 100 gæster, som var med til at kåre vinderen af publikumsprisen.

De deltagende restauranter var: Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Sixtus Sinatur Hotel & Konference, Sdr. Bjert Kro, Trinity Hotel & Konferencecenter, Vingsted Hotel & Konferencecenter, Borre Knob Konferencecenter & Kursuscenter samt Restaurant Me|Mu.

Der var rigtig mange kreative anretninger og smagsoplevelser på et højt niveau, og vinderen af konkurrencen blev Restaurant Me|mu, som både vandt dommernes afstemning og publikumsprisen.

Restaurant Me|Mu serverede sandart fra AquaPri i Egtved, forskellige løg og syltet glaskål fra Gartneriet Rødmose, lammesauce fra Villes slagtehus og gårdbutik i Hejls, brunet smør fra Nørup mejeri, umoden mirabelle fra Brejning og urter, samlet ved Vingsted.

Andenpladsen gik til Sdr. Bjert Kro, og tredjepladsen fik Sixtus Sinatur Hotel & Konference, skarpt efterfulgt af Vingsted Hotel & Konferencecenter, som kun fik ét point mindre.

Vejles Borgmester Jens Ejner Christensen overrakte præmierne, og Restaurant Me|Mu går hermed videre til landsfinalen i Local Cooking 2019 på Food Festival i Aarhus, som afvikles søndag d. 8. september 2019. 

Fiskeriminister på besøg i Gamst

22.05.2019

Tirsdag d. 21. maj 2019 besøgte Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) og EU-kandidat Asger Christensen (V) vores sandartanlæg i Gamst ved Vejen. Her fik de to politikere en rundvisning på verdens største sandartanlæg af Martin Vestergaard og Henning Priess. Efter rundvisningen blev flere emner vendt ved en interessant rundbords-drøftelse. 

Til stede var også journalist Astrid J. Vestergaard, JydskeVestKysten og repræsentanter fra Dansk Akvakultur.

Fotos: Astrid J. Vestergaard

Læs Dansk Akvakulturs artikel her: Dansk Akvakultur på dagsordenen i EP- og Folketingsvalget (åbner i et nyt vindue).

Læs JydskeVestkystens artikel her: Fiskeriminister: Forbrugerne bør anerkende danske fødevarer (åbner i et nyt vindue).

 

AquaPri deltager i FN-projekt

Verdens befolkning, kloden og klimaet står overfor voldsomme forandringer og udfordringer i de kommende årtier. Det har verdens ledere, men også private virksomheder og den enkelte borger et ansvar for at imødegå.
AquaPri deltager i 2019 sammen med 18 andre virksomheder i et FN-projekt som SDG-Accelerator, søsat af UNDP og Industriens Fond.

Vi har som fødevareproducent et særligt ansvar for at reducere vores eget aftryk på klimaet, så vi kan overlade en bedre og renere verden til vores børn og børnebørn, end den vi overtog.

Deltagelsen som SDG-Accelerator giver AquaPri og vores medarbejdere en unik mulighed for at spille en rolle i denne proces og identificere nye forretningsmuligheder og udvikle nye innovative løsninger. Så kan vi sammen med andre arbejde for at skabe en endnu mere bæredygtig fødevareproduktion og derigennem bidrage til opfyldelsen af de 17 verdensmål.

Vi må alle hver især søge nye løsninger, men uden en fælles indsats bliver vores egen indsats for langsom og ineffektiv. Kun hvis vi løfter i flok i troen på, at vores fælles indsats gør en forskel, kan vi opnå virkelige resultater.

Først når du og jeg stopper med at tro på, at vi sammen kan skabe en mere socialt, miljømæssig og økonomisk bæredygtig verden, har vi og kloden tabt, og den dag må aldrig vise sig! / Henning Priess

 

AquaPri på LinkedIn

Nu har vi vores egen firmaside på LinkedIn, og vi er allerede tæt på de første 100 følgere. Besøg vores LinkedIn og giv os gerne et like med på vejen.

Gå til LinkedIn (åbner i nyt vindue)