Historie

AquaPri – et familieforetagende

Det hele begyndte i år 1900, da en målbevidst 14-årig ung mand ved navnet Anders Priess besluttede sig for at tage ansvar for sin fremtid og etablere sit eget firma på Glyngøres fiskerihavn.

På grund af Anders' unge alder var det officielt hans mor, der stod registreret som ejer af firmaet, som derfor fik navnet “Priess & Co”.

Anders handlede med fisk, han købte hos de lokale fiskere, hvilket skabte et lidt anspændt forhold til de ældre fiskehandlere. De var ikke glade for konkurrencen. Det oplevede Anders ret tydeligt, da han på et tidspunkt fik én på hovedet og blev smidt i vandet af en konkurrent med bemærkningen: "Vi vil ikke have børn rendende rundt her for at opkøbe vores fisk!"

Men på trods af de bump, det gav ham på sin vej, var Anders fast besluttet på at få succes, og hans virksomhed blomstrede gennem årene.

Som tiden gik, stiftede Anders sin egen familie, og han videregav sin beslutsomhed og sine forretningskompetencer til sine sønner, Henning and Tage. Sønnerne sluttede sig til virksomheden i år 1930, og til sidst overtog de firmaet fra deres far. På det tidspunkt havde Priess & Co. udvidet sit sortiment til mange slags fisk og fiskeprodukter, og i forbindelse med generationsskiftet blev Priess & Co. delt i to separate virksomheder.

De næste generationer

Priess & Co. blev overtaget af Henning, mens Tage udviklede Glyngøre Limfjord A/S. (Glyngøre brandet er stadig et af de stærkeste fiskebrands i Danmark).

Henning’s sønner, Anders og Nels gik i deres fars fodspor og blev en del af familievirksomheden, som på det tidspunkt blev omdøbt til “AquaPri”.

I dag er Anders og Nels stadig en del af AquaPri’s ledelse - sammen med deres respektive sønner, fætrene Henning and Morten, som formelt overtog ejerskabet af virksomheden i år 2012.

Forrest Henning Priess (til venstre) og Morten Priess

 

 

 

 


Billeder fra de gode gamle dage...


Det hele begyndte i Glyngøre i år 1900...

Smoking brislings - heads cut off before filling into cans
Afskæring af hoveder (øverst) før påfyldning på dåse (nederst). Røgning af brisling (til højre).

Tuna fishing in the 50s
Tunfiskeri i 50'erne.

 Fishing for oysters
Der fiskes efter østers.

Danish fishing boats on a long trip to the Canary Islands
Dansk fiskebåd på en lang tur til De Kanariske Øer (øverst). 
Der lyttes til danske radioprogrammer fra De Kanariske Øer (nederst).

Henning Priess (Sir) under maleriet af sin far, Anders (Sir), som grundlagde virksomheden. Hans to sønner, Nels (til venstre) og Anders (til højre) er stadig en del af AquaPri's ledelse i dag.

Den gamle virksomheds hovedkontor i Glyngøre, som det ser ud i dag. 

 

Glyngøre harbor in the year 1950
Glyngøre havn i året 1950.

 

 

Loading a vehicle with fish - destination: Italy
En lastbil læsses med fisk - destination: Italien.

 

 


Fisk på dåse koges i store autoklaver.

 

 

Canned brisling - ready for export
Brisling på dåse - klar til eksport.

 

 

Cleaning eels - smoking eels
Rensning af ål (øverst) - røgning af ål (nederst).

 

 

Fish assortment a hundred years ago
Fiskesortiment for hundrede år siden.

 

 

The Priess company sends fishing boats all the way to Urugay
Priess & Co. sendte fiskebåde hele vejen til Uruguay for at deltage i en ferskvands fiskekonkurrence.

 

 

Founder of Priess & Co. Anders Priess and his two sons
Grundlæggeren af Priess & Co., Anders Priess, mellem sine to sønner: Henning Priess til højre og Tage Priess til venstre.

 

 

Book_Mellem-Tvende-Have
Kilde: "Mellem Tvende Have" fra år 1950
Fotos: Hammerschmidt, Aarhus
Tekst: Knud Hansen, Odense
Forlag: I/S Grafikerne, Odense