Havbrug

Havbrug

– opdræt i rene, danske farvande

Regnbueørreden (Onchorynchus mykiss) er den mest almindelige havbrugsfisk i Danmark. Oprindeligt stammer regnbueørreden fra Nordamerika, men den er også ideel til opdræt i Danmark. Selvom vand- og klimaforholdene er optimale for denne art, formår den ikke at reproducere sig selv - eller blande sig med de "indfødte" laksearter. 


Fra ferskvand til havbrug

Inden ørrederne udsættes i havbrug, har de "unge" fisk en toårig periode på land i vores ferskvandsdambrug. Når ørrederne vejer omkring 800 g, transporteres de ud på havbrugene, hvor de tilbringer de sidste 7-8 måneder og vokser sig store og modne. Når fiskene er klar til forarbejdning, vejer de typisk 3-5 kg.

Det lave saltindhold i havet omkring vores havbrug er unikt til ørredopdræt. Brakvandsmiljøet giver fiskene mulighed for at bruge det meste af deres energi på at vokse og modnes - i stedet for at bruge energi på at udskille salt fra deres kroppe, hvilket giver os et større udbytte og optimale vækstbetingelser for fiskene, sammenlignet med andre havområder med højt saltindhold. 

Endnu en fordel ved det lave saltindhold i vores havbrugsområde er, at vi ikke rammes af de parasitproblemer, som opstår på de mere saltholdige lokationer.

Her kan du se en kort film, hvor vi følger vores ørreders rejse fra dambrug til havbrug:


Reportage fra Grønsund Havbrug  

Rasmus Enevoldsen Andreasen og Frederik Strøm fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har lavet et semesterprojekt i akvakultur. Det er et virkelig interessant projekt, som kan ses her (åbner i nyt vindue): http://akvakulturital.mediajungle.dk/

I forbindelse med projektet var Rasmus og Frederik på tur med AquaPris foderbåd på Grønsund Havbrug. Det kom der denne herlige video ud af:

  

 

Vores havbrug

AquaPri har 6 havbrug, beliggende omkring Sjælland og Lolland Falster. Vi har et lukket system, og vi udsætter vores egen yngel på havbrugene. Dette giver os mulighed for at sikre fuld sporbarhed gennem hele produktionskæden.

Klik på kortet for at se alle enheder.

 

Fiskefodring, Grønsund Havbrug